csomagolás és cimketervezés

Szépségipari termékek

Csomagolás és cimketervezés

Parfümök

Csomagolás és cimketervezés

Arcápolás

Csomagolás és cimketervezés

Testápolás

Címkézési követelmények

A kozmetikai termékek akkor forgalmazhatók, ha azok  csomagolásán letörölhetetlen, könnyen olvasható és jól látható formában szerepelnek a következő kötelező címkézési információk:

  1. A felelős személy neve vagy bejegyzett cégneve és címe. Importált kozmetikai termékek esetén fel kell tüntetni a származási országot.
  2. A csomagolás idején fennálló névleges tartalom súlyban vagy töltési térfogatban 
  3. A minőségmegőrzési időt a 30 hónapnál kevesebb minőségmegőrzési idejű készítményeken. HELYESEN: a minőségmegőrzési szimbólumotCímkézési elem - Kozmetikum minőségmegőrzési idő ikonja - 30 hónapnál kevesebb minőségmegőrzésű kozmetikai termék esetén.vagy a “Felhasználható” szót követően hó/év vagy nap/hó/év sorrendben. Esetlegesen különleges tárolási feltételek feltüntetése.
  4. A 30 hónapot meghaladó minőségmegőrzési idejű kozmetikai termékek esetében termékeknél azt a  felnyitástól számított időtartamot kell megjelölni, amely alatt a termék biztonságos és a fogyasztóra nézve káros következmény nélkül használható. A  “Felnyitás utáni felhasználhatóság ideje”Címkézési elem - Felnyitás utáni eltarthatóság - 30 hónapnál nagyobb minőségmegőrzési idő eseténszimbólumot az időtartam követi hónapokban és/vagy években megjelölve, kivéve, ha a felbontás utáni felhasználhatóság időtartama nem releváns: egyszer használatos termékek, nem romló termék vagy nem felbontható termék esetében.
  5. A felhasználásra vonatkozó különleges óvintézkedések feltüntetése.
  6. A gyártási tételszám vagy a kozmetikai termék azonosító száma.
  7. A kozmetikai termék rendeltetése, kivéve, ha az egyértelműen kiderül annak megjelenéséből.
  8. Az összetevők felsorolása “az összetevők glosszáriumában” szereplő közhasználatú nevük alkalmazásával. Ezt az információt elegendő csak a külső csomagoláson kell feltüntetni (ha  van ilyen). A felsorolást az “Ingredients” kifejezés előzi meg (nem fordítandó magyarra). Az összetevők listáját a kozmetikai termékhez való hozzáadás időpontjában mért súlyuk szerinti csökkenő sorrendben kell megadni (1%-nál kisebb koncentrációban jelenlevő anyag esetében a sorrend tetszőleges). Nanoanyag esetében: annak neve után zárójelben a [nano] szócska. Többféle színárnyalat esetén +/- CI nómenklatúra. Az illat- és aromakompozícióra, valamint nyersanyagaikra a “parfum” vagy “aroma” kifejezés utal + allergén komponensek feltüntetése a lista végén.